РАДОВИ НА ЗАПАДНОЈ КАПИЈИ И ОГРАДИ СТАРОГ ГРОБЉА
03.08.2011

Ове недеље почела је и реконструкција западне капије и дела ограде комплекса Старо гробље “Горица». На иницијативу Градске општине Палилула успешно се остварује програм заштите комплекса Старо гробље и заштита других споменика културе у општини. Средства за наставак реализације овог пројекта, која је одобрило Градско веће крајем марта месеца ове године, у пуном износу од 13.073.138,68 динара, сагледана су буџетом Града Ниша за 2011.годину.

Ово је наставак активности која је, након три деценије „мировања“, отпочела у 2009. са реализацијом трогодишњег пројекта „Уређење Старог гробља“.  Идејним пројекат конзерваторско-рестаураторских радова, припремљен је у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе у Нишу. У 2009.и 2010 години завршени су одређени послови рестаурације, организованог чишћења простора и радови на „источној капији“. Ове године је настављена активност уређења. Због оштећења на појединим елементима ограде и „западне капије“, по речима  Славољуб Савић, помоћника начелника Управе у Градској општини Палилула, извођач радова–радници ЈП»Нишстан», извршиће чишћење, поправку оштећења и бојење металних делова капије-ограде заштитним премазом, чишћење, малтерисање и бојење постојећих сокли; замену постојећих стубова капије (за прецизно извлачење профила биће  израђени одговарајући дрвени шаблони обложени лимом); инсталације лампиона на стубовима капије.

Старо гробље «Горица» се налази на територији Градске општине Палилула, у непосредној близини ужег градског језгра. Због засићења простора, престало се са сахрањивањем средином седамдесетих година прошлог века. Од тада функционише као парковска зона и пешачка комуникација. На гробљу се налазе и споменици изузетних историјских и уметничких вредности, а поједини су заштићени као добра од културно-историјског значаја.